^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


 

Nieuwsblad Noordoost-Friesland

 

Zaterdag open dag zorgboerderij in Nes (D)

 

Rianne de Haaij-Bouwman houdt zaterdag 26 april vanaf 12.00 uur samen met haar ouders Anton en Gon Bouwman een open dag in de zorgboerderij/fokkerij aan de Wiesterwei 15 in Nes (Dongeradeel). Vanaf die dag voeren zij ook de nieuwe naam in, Nicolaas State, als eerbetoon aan wijlen Klaas (Nicolaas Jan) de Haaij. Het is bijna een half jaar geleden dat Klaas de Haaij op 40-jarige leeftijd overleed aan een ongeneeslijke ziekte. ,,Hij was de drijvende kracht achter de zorgboerderij", zegt Anton Bouwman die samen met Klaas de schuur ombouwde tot kantine met douche en toiletvoorziening. De opzet is een dagbestedingsvoorziening te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking. In eerste instantie doen Anton en Gon Bouwman dit voor hun eigen kinderen, Jantine (34) en Heijmen (31) die allebei verstandelijk gehandicapt zijn. Maar er zijn nog meer mensen welkom die in aanmerking komen voor dagbesteding. Zij kunnen helpen met het verzorgen van de katten, honden, konijnen, geiten en paarden. Liefde voor dieren staat daarbij voorop.

 

De familie Bouwman had de zorgboerderij/fokkerij tien jaar geleden al opgezet in Brabant. Het huis waar ze woonden werd echter door de provincie opgekocht omdat er een rotonde kwam te liggen. ,,Van het geld dat we daarvoor kregen konden we deze boerderij in Nes kopen. We wonen hier nu vijf jaar. Het was de bedoeling dat Klaas en Rianne het zouden overnemen omdat wij gepensioneerd zijn. Maar doordat Klaas de Haaij vorig jaar overleed gaan wij langer door", aldus Bouwman.
 

Aantal bezoekers op dit moment

We hebben 15 gasten en geen leden online

Wilt u binnenkort een heerlijk weekje weg.

Gun u kat dan ook vakantie.

Bij het kattenhotel "Snorrebaard".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De open dag is bedoeld om mensen te laten zien wat ze op deze boerderij doen. ,,Mensen weten dat we hier katten fokken, maar hebben geen idee hoe het hier reilt en zeilt", zegt Rianne de Haaij. Zij wil in de toekomst graag een wolboerderij opzetten met angorageiten en –konijnen. Het lijkt Gon Bouwman dan leuk om spincursussen te geven. ,,Dat heb ik wel vaker gedaan. Ik heb zes spinnewielen", vertelt Gon Bouwman. Zij voegt er aan toe dat ze, ondanks het uitbreiden van de activiteiten, kleinschalig willen blijven. ,,Persoonlijke aandacht staat bij ons voorop."

Rianne stelt dat alles wat op de zorgboerderij en –fokkerij gebeurd, het idee van Klaas was. Zo ook de kleur van het interieur: groen. Na het verlies van haar man gingen er veel dingen langs haar heen, al ging het verzorgen van de dieren uiteraard gewoon door. ,,Het wordt tijd om de draad weer op te pakken. Als we nu niet doorzetten, bloedt het dood en dan hebben we niets meer."

Vanaf 12.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom een kijkje te nemen bij de zorgboerderij. Liefhebbers krijgen deze middag de kans de Noorse en Perzische katten te borstelen of de honden (cavaliertjes en beagles) te knuffelen.

 

 

Tekst en foto: Klasina van der Werf

  nicolaasstate